Školní výlet 7. třídy - Bohdanečský rybník a Opatovický kanál

21.06.2019 00:57

Ve čtvrtek 13. června 2009 jsme si vyjeli vlakem a trolejbusem do městečka Lázně Bohdaneč. Nejeli jsme sem jako lázeňští pacienti, na to jsme ještě moc malí, ale vyjeli jsme hlavně za přírodou.

Na okraji města se nachází národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník. Ta byla naším cílem. Předmětem ochrany je zde především významná ornitologická lokalita s výskytem řady vzácných druhů (například bahňáků) a komplex vodních, mokřadních                                 a lesních ekosystémů. V létě se sem slétává až 300 labutí velkých. Na Polákově poloostrově je k dispozici pozorovatelna s otevřeným výhledem na rybník.

Jelikož se nám poštěstilo být zde sami, vybaveni dalekohledy jsme si užili pozorování ptactva do sytosti. Bylo na co koukat. Náš spolužák Honza Chadima, zapálený přírodovědec ☺ nám vyjmenoval spoustu druhů ptáků, které na Bohdanečském rybníku poznal i po sluchu.

Také jsme se prošli kolem části Opatovického kanálu, což je zajímavá stavebně technická památka. Základní, dodnes dochovanou podobu, dostal kanál v roce 1513 od svého stavitele Viléma z Pernštejna, který jím napájel svých 230 rybníků pardubické rybniční soustavy.

Při zpáteční cestě jsme si dali v Bohdanči na náměstí zmrzlinu a v Pardubicích pak potěšili milovníky McDonalds, i když jsme si neodpustili poznámku o rychlém chutném leč nezdravém občerstvení. Počasí nám popřálo a my se tak vrátili z výletu spokojeni. Některé děti si už cestou zpátky plánovaly, že se sem vrátí s rodiči. ☺


fotogalerie k výletu